Ne može biti autentičnog kršćanstva bez ljudskosti i čovjekoljublja...

Duh Sveti - pokretač nove evangelizacije

on .

Biti evangeliziran i evangelizirati

Program Kršćanskog akademskog kruga u ak. god. 2018./19.

Poštovani,
Kršćanski akademski krug u akademskoj godini 2018./19. u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak započinje ciklus susreta o temi Duh Sveti – pokretač nove evangelizacije uz vodstvo i poticaje Tončija Matulića i Petra Baruna. Želimo ponuditi prostor i okvir za dijalog u traženju odgovora na današnje izazove evangelizacije u samoj Crkvi.

Evangelizacija – pojam ne tako davno otet vjerničkom zaboravu – u posljednje je vrijeme postala sveprisutna u govoru Crkve. Oni koji su daleko od Crkve, prepuni skepse, pitaju se: Kakva je to mantra? Što pak ona znači za vjernike: obiteljske ljude, znanstvenike, poduzetnike, zdravstvene, društveno-političke i druge djelatnike, studente…? Može li se evangelizirati, a da se ne ulazi u ideološke i svjetonazorske sukobe? Suvremeni vjernik, svjestan stvarnosti svijeta u kojem živi, neprestano osjeća koliko mu je teško kao vjerniku opstati u društvu. Nalazi se na svojevrsnom brisanom prostoru u javnosti, pa i u vlastitoj obitelji, kada medijski prostor biva trijumfalno punjen prijestupima i propustima članova njegove Crkve, svime onime čime su se ogriješili o zakone i uvriježeni moral. Po sebi se nameće pitanje: A gdje je tu Bog? Gdje je moralno i savjesno življenje svoje profesije, svoje vjerske pripadnosti? Svjestan toga vjernik je izazvan i potaknut, pa i obvezan, potražiti pravu, živu, istinsku Crkvu u sadašnjosti po kojoj će moći osvijestiti i živjeti vlastiti kršćanski identitet. Ne pronađe li taj pravi odgovor, ništa ga ne može pobožno amnestirati od suodgovornosti! U rana kršćanska vremena evangelizatorom se postajalo samom inicijacijom, uvođenjem u kršćanstvo. Već evangelizirani postajali su novi evangelizatori, jer nisu mogli skrivati ono što su doživjeli – osloboditeljsku snagu Evanđelja! Oni su bili evangelizacijska infrastruktura.

S pravom se pitamo: Što je s nama današnjim kršćanima? Kako mi, koji se zovemo Kristovim imenom, danas možemo biti evangelizirani i postati evangelizatori? S tom ćemo nakanom evangelizacijski program proučavati na tri razine:

•    Božja Riječ: Djela apostolska;

•    papa Pavao VI.: Evangelii nuntiandi, dokument o suvremenoj evangelizaciji;

•    papa Franjo: Evangelii gaudium, njegov nastupni dokument.

Djela apostolska su referentno zrcalo u kojem se može duhom motriti kako se Radosna vijest razglašavala među narodima i kako se rađao novi Božji narod. U to doba prvih kršćana važno je uočiti da je Crkva rasla i širila se bez infrastrukture, bez administrativnog institucionalnog ustroja… I to pod političkom vlasti koja je žestoko branila rušenje svojih državnih božanstava i političko-društvenih okvira i stroga ga kažnjavala. Tamo gdje se zaista evangelizira, kao rezultat sijanja i klijanja Riječi u ljudskom srcu, rađa se čovjekovo oslobađanje od starih religijskih obrazaca i ropskoga mentaliteta koji ponižava ljudsku osobu i gazi njezino Bogom dano dostojanstvo.

Usprkos izazovima novoga doba, živimo u vremenu velikih pokoncilskih papa koji teže k tome da Božji narod usmjere na stazu evangelizacije. Evangelii nuntiandi i Evangelii gaudium, dva papinska dokumenta, dobra su sinteza svih evangelizacijskih smjernica i napora. Pape svojim primjerom propituju i potiču na razmišljanje: Zašto je žeravica Radosne vijesti danas zapretena tolikim pepelom? Zašto Božja riječ ne odzvanja ni među kršćanima u svojoj pokretačkoj snazi? Smiju li nama kršćanima biti izgovori sveopća sekularizacije, prijašnji komunizam, podle urote raznih vlastodržaca i slično? Svaka crkvena zajednica i struktura bez Duha nije oduhovljena i po prirodi stvari odumire. Nismo li tome svjedoci svugdje u svijetu, pa tako i u nas? Stoga nam je važno na našim evangelizacijskim susretima progovoriti o suvremenim egzistencijalnim problemima vjernika u društvu. Trebamo ih uočiti, dijagnosticirati i osvijetliti u kontekstu nove evangelizacije. Evangeliziran čovjek postaje subjekt, postaje ona nužna promjena u oduhovljenoj Crkvi i u pravednu i prosperitetnu društvu.

U nakanjenom zajedničkom evangelizacijskom hodu važna nam je posebna teološka pomoć koja treba izoštriti pogled prema srži evangelizacijskog djelovanja i usmjeriti ga prema općim, klasičnim oblicima crkvenoga pastorala. Crkvo, kako ti evangeliziraš? Svjedoci smo da se evangelizacijsko gibanje neprestano osnažuje u Crkvi. Na tom polju niču i rastu ohrabrujući novi pokušaji koji već donose dobre plodove. Kako razlučiti kojekakve pomodne trendove od istinskih evangelizacijskih postignuća? Dr. Matulić nije samo svestran teolog koji znanstveno istražuje društvena zbivanja, nego je i teolog koji živi koncilsku viziju Crkve.

U listopadu počinje novi ciklus razmatranja. Nadamo se da ćete nam se pridružiti. Svoju prijavu pošaljite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Da bi naši evangelizacijski susreti bili što plodonosniji, sudionici se mogu uključiti na više načina. Zainteresiranima možemo ponuditi izvore za studijski pristup, sidro za zajedničko razmatranje, dijalog i kontemplaciju. Susreti će se odvijati dvaput mjesečno. Sudionici našeg evangelizacijskog programa mogu dobiti dodatne obavijesti o terminima susreta.

Tri dionice evangelizacijskoga puta:
A.    Božja Riječ: Djela apostolska (šest susreta u 2018. (do Božića).)
B.    papa Pavao VI.: Evangelii nuntiandi, dokument o suvremenoj evangelizaciji (do Uskrsa 2019.)
C.    papa Franjo: Evangelii gaudium, njegov nastupni dokument (poslije Uskrsa 2019.)

A. Božja Riječ: Djela apostolska – izazovi navještaja Evanđelja nekad i sad!
1. Događaj Duhova – ishodište evangelizacije (Dj 1-2)
2. Evangelizacijski izazovi u djelovanju ranokršćanske Crkve (Dj 3-9,31)
3. Petar kao evangelizator (Dj 9,32-12)
4. Jeruzalemski sabor – evangelizacijska prekretnica (Dj 13-15,35)
5. Pavao kao evangelizator naroda (Dj 15,36-18)
6. Evangelizacijska infrastruktura (ranokršćanskih zajednica) u srazu s društveno-religijskim strukturama (Dj 19-28)

B. Papa Pavao VI.: Evangelii nuntiandi, dokument o suvremenoj evangelizaciji
1. Drugi vatikanski sabor kao evangelizacijska prekretnica (EN 1-24)
2. Evangelizacija u (ras)koraku sa suvremenim društvom (EN 25-48)
3. Evangelizacija kao odgovor na duhovne potrebe Crkve i svijeta (EN 49-58)
4. Formacija evangelizatora za evangelizaciju sekularizirane Europe (EN 59-73)
5. Mnoštvo glasova o potrebi nove evangelizacije, a malo evangelizatora (EN 74-80)

Termini susreta do Božića: 9. i 23. listopad, 6. i 20. studeni, 4. i 18. prosinac. Ukoliko su neki od termina zauzeti, može doći do korekcije - pozivnica se šalje za svaki susret.

Termini susreta do Uskrsa: 5. veljače i 19. veljače, 5. ožujka i 19. ožujka, 2. travnja. Ukoliko su neki od termina zauzeti, može doći do korekcije - pozivnica se šalje za svaki susret.

Kršćanski akademski krug

 

Offcanvas Module

Our themes are built on a responsive framework, which gives them a friendly, adaptive layout